Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0592-261618
  • info@helmerschut.nl
  • 0592-264944
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheekrente meer dan 4%? Overweeg oversluiten.

De hypotheekrentes zijn nu laag, alleen heb je daar niet zoveel aan als je nog vast zit aan een hogere rente. Oversluiten kan de oplossing zijn.

Huiseigenaren die in een periode met hogere hypotheekrentes hebben gekozen voor een langlopende rentevast periode, betalen nu mogelijk nog een hypotheekrente van 4 procent of meer.
De banken waren benieuwd hoe huiseigenaren die hoogte van hun eigen hypotheekrente beleven. Een derde van de huiseigenaren blijkt die gewoon te hoog te vinden. Wat natuurlijk niet zo verrassend is.
Een paar jaren geleden werd een hypotheekrente van 4 procent voor tien jaar vast nog als zeer laag ervaren. Maar nu niet meer. Ongeveer 7 op de 10 huizenbezitters met een hypotheekrente van 4 procent of hoger overweegt daar nu iets aan te doen. En dat is eigenlijk alleen maar logisch. Maar wat? en hoe?

Wat is een hoge en wat is een lage hypotheekrente?

Historisch gezien is een hypotheekrente van 4 procent voor een rentevast periode van 10 jaar echt niet hoog. Maar het is begrijpelijk dat huiseigenaren dat nu wel zo voelen. Want als je nu zou kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar, komt de hypotheekrente nog maar nauwelijks boven de 2 procent uit.
Eigenlijk vreemd want een aantal jaren geleden werd er al gesproken over 'historisch lage hypotheekrentes'. Alleen is het daarna nog flink verder gezakt. Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes overigens iets gestegen, maar daar wordt ook alweer met verlagingen op gereageerd. Waarschijnlijk blijft het dus nog wel even 'laag'. 

Is oversluiten van de hypotheek verstandig?

Je kunt niet zomaar de oude hypotheek inruilen voor een nieuwe. Je hebt namelijk een overeenkomst gesloten met je huidige bank. Met een rentevaste periode van 10 jaren, zit je dus 10 jaren vast aan de huidige geldverstrekker.
Natuurlijk kun je de overeenkomst wel tussentijds verbreken, maar daar brengt de geldverstrekker dan wel een boeterente voor in rekening. En die boete is dan afhankelijk van het aantal jaren dat jouw huidige rentecontract nog loopt. 
Maar laat je hier niet door afschrikken. Je krijgt er namelijk een lagere hypotheekrente voor terug. En dat gedurende de hele nieuwe rentevaste periode. Die boeterente kan op zich best hoog oplopen, maar in de loop der jaren verdien je dit terug door lagere maandlasten. Een deel van 10 of 15 procent (en soms zelfs 25 procent) van de hypotheekschuld is ook nog eens boetevrij af te lossen. Wat dan weer aanzienlijk in de hoogte van de boete kan schelen.

Niet oversluiten en toch profiteren van de lage hypotheekrente?

Oversluiten heeft een nadeel. Het brengt namelijk kosten met zich mee. Vaak zijn die nog wel mee te financieren binnen de nieuwe hypotheek, maar ook als je niet voor 'oversluiten' kiest kun je soms al profiteren van de lage hypotheekrentes van dit moment, namelijk met rentemiddeling. De huidige rentevaste periode wordt dan (met de rente die daar nog bij hoort) vermengd met een nieuwe rentevaste periode tegen de huidige rentes. En daarna ga je dus een 'gemiddeld' rentepercentage betalen. Maar dan wel gedurende een langere nieuwe rentevaste periode. 

Advies

Of je voor oversluiten zou moeten kiezen of voor rentemiddeling is niet altijd zomaar te zeggen. Het hangt van meerdere factoren af. Een belangrijk argument om dat niet te doen is bijvoorbeeld dat je bij een verhuizing vaak al volledig boetevrij afscheid kunt nemen van jouw huidige bank. Je spaart dan de kosten van het oversluiten al uit. Als je dus al een verhuizing overweegt, zou tussentijds oversluiten af te raden kunnen zijn. 
Soms kan oversluiten ook al minder interessant zijn wanneer het huidige contract nog maar een paar maanden zal lopen. 
Kán. Want wat dan ook nog een rol speelt is de vraag met welk rentevoorstel jouw huidige bank straks zal gaan komen. En dan speelt de concurrentie tussen de banken onderling een stevige rol. Alhoewel wij die verschillen hier aardig inzichtelijk hebben.  

Je ziet, het is geen eenvoudige materie. Maar we gaan je, ook op dit terrein, graag verder helpen. Vul hieronder even jouw gegevens in en we nemen snel contact met je op!


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-04-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.