Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0592-261618
  • info@helmerschut.nl
  • 0592-264944
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat 'weet' het BKR van jou?

Wanneer iemand een lening heeft afgesloten, wordt dat bij het BKR geregistreerd. Banken kunnen zo voorkomen, dat iemand teveel leningen krijgt. Maar wat weet het BKR van jou?

Leningen en betalingsregelingen worden door het Bureau Krediet Registratie (BKR) vastgelegd. Ook betalingsproblemen kunnen vastgelegd worden. Vooral dat laatste is van belang wanneer iemand een nieuwe lening aanvraagt. 

Wat legt het BKR allemaal vast?

Het blijft niet bij leningen en uitgestelde betalingen. Ook het rood kunnen staan op een betaalrekening wordt geregistreerd. Tegenwoordig wordt zelfs vastgelegd of iemand bij een telefoonabonnement een 'gratis' telefoon heeft gekregen. Althans wanneer die telefoon duurder was dan 250 euro. Want ook die gratis telefoon blijkt gewoon een lening te zijn die afbetaald wordt.
Ook schulden aangegaan bij postorderbedrijven en een private lease contract voor een auto staan geregistreerd.

Bij het aanvragen van een hypotheek zal de bank daarom eerst bij het BKR toetsen hoe de kredietwaardigheid is, hoeveel leningen iemand heeft open staan en hoe het betalingsverloop daarop is. 

Je kunt nu gratis jouw gegevens opvragen

Sinds mei van dit jaar kun je gratis opvragen welke gegevens het BKR van jou geregistreerd heeft staan. Voorheen moest je ervoor betalen, maar die drempel is nu vervallen. 

Waarom zou je jouw eigen gegevens opvragen?

Als je een lening aanvraagt bij een bank, zorgt de bank voor de registratie. En precies daarmee kunnen nog wel eens fouten worden gemaakt. Wat erg lastig kan zijn wanneer je ooit een nieuwe lening of hypotheek wil aanvragen. 
Maar het is niet aan het BKR om de gegevens van de bank te controleren. Dat kunnen ze ook niet, want ze hebben geen inzage in de leningen. Ze doen niets meer dan registreren wat gemeld wordt.
Daarom kan het verstandig zijn zelf eerst even bij het BKR jouw gegevens op te vragen voordat je op zoek gaat naar een (ander) koophuis. 

Je kunt jouw gegevens bij het BKR opschonen

In de opgave die het BKR je geeft kunnen leningen staan die je allang niet meer hebt. Of je kunt op een betaalrekening die je niet meer gebruikt 1.000 euro rood staan. Wat natuurlijk ook kan gelden voor een limiet op een creditcard. Met het overzicht in handen kun je oude gegevens laten verwijderen. En voorkomen, dat een 'limiet' je ooit gaat dwars zitten.
Dit kan het BKR zelf niet doen. Daarvoor moet je aankloppen bij de instellingen die de registratie erin gezet hebben. Dus voor een ongebruikte betaalrekening met roodstand neem je contact op met de betreffende bank.

Hoe kun je jouw gegevens opvragen?

Hiervoor heb je het formulier ‘Recht op inzage’ nodig. Dit kun je downloaden op de website van het BKR. Dit vul je handmatig in en onderteken je vervolgens. Het formulier stuur je samen met een kopie van je legitimatiebewijs naar het BKR. Binnen 28 dagen krijg je het overzicht thuisgestuurd. De kosten blijven beperkt tot een enveloppe en een postzegel.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-10-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.