Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0592-261618
  • info@helmerschut.nl
  • 0592-264944
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

15-05-2019

Oeps... aangifte inkomstenbelasting vergeten. Wat nu?

De belastingaangifte over 2018 moest vóór 1 mei 2019 binnen zijn. Wat als je het vergeten bent? Wat kun je het beste doen?

Tot een paar jaren geleden moest de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande belastingjaar uiterlijk op de laatste dag van maart bij de Belastingdienst binnen zijn. Voor veel Nederlanders was die periode te krap, dus heb je tegenwoordig één maand extra de tijd.
Doordat de aangifte al deels is ingevuld door de Belastingdienst, is het invullen en indienen vereenvoudigd. Maar dat maakt het nog steeds geen leuke bezigheid. Door het uitstellen kun je het uiteindelijk ook vergeten.

Is uitstel aanvragen mogelijk?

Ja, je kunt vier maanden uitstel krijgen. Helaas is dat in dit geval niet de oplossing, want uitstel had je ook vóór 1 mei aan moeten aanvragen.
Maar als uitstel niet noodzakelijk is lost het eigenlijk ook niets op. Je moet je er toch een keer in verdiepen en alles invullen.
Voor zzp’ers kan uitstel wél de oplossing zijn. Zeker als de administratie over 2018 nog niet volledig is uitgewerkt. Een goede tip voor volgend jaar: Gaat het invullen van de aangifte niet lukken vóór 1 mei? Vraag dan hoe dan ook uitstel aan. Dat is zeer eenvoudig. Je kunt jouw verzoek tot uitstel namelijk aanvragen met jouw DigiD.

Wat gaat de Belastingdienst doen als de aangifte niet binnen is?

Wat de gevolgen zijn van het niet invullen van de aangifte hangt af van de situatie en de omstandigheden. Van diegenen die een uitnodiging hebben gekregen van de Fiscus om aangifte te doen wordt verwacht dat ze het ook doen. Als de aangifte niet binnen is op 1 mei, zal de Belastingdienst in de meeste gevallen een brief sturen ter herinnering. Komt de aangifte alsnog niet binnen? Dan volgt een aanmaning met een uiterste datum waarop de aangifte dan toch echt binnen moet zijn. Stuur je de aangifte nog steeds niet in? Dan volgt een verzuimboete.

Wat houdt de verzuimboete in?

Niet voldoen aan de verplichting per de gestelde uiterste datum kan kostbare gevolgen hebben. De verzuimboete bedraagt op zich al 369 euro. Blijft de aangifte ook na meerdere aanmaningen en boetes achterwege? In een uiterste geval kan de boete dan oplopen tot maar liefst 5.278 euro, maar dan moet je het wel erg bont maken.

Je krijgt een brief, maar je hebt de aangifte wel gedaan

Mogelijk heb je de aangifte wel ingevuld, maar niet ingestuurd. Het verzenden is namelijk weer een aparte handeling die nog wel eens wordt vergeten. Ook na 1 mei kun je inloggen met je DigiD en controleren of je de aangifte inderdaad wel verstuurd hebt.

Na het indienen van de aangifte vóór 1 mei streeft de Belastingdienst ernaar om de aangifte binnen drie maanden af te ronden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens