Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0592-261618
  • info@helmerschut.nl
  • 0592-264944
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Aansprakelijkheidsverzekering - Waarom is het belangrijk?

Wat zijn veelvoorkomende misverstanden over de aansprakelijkheidsverzekering? Wij verduidelijken die graag!

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt dekking tegen schade aangericht aan anderen. Een paar hardnekkige misverstanden over deze verzekering drukken wij graag de kop in.

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een noodzakelijke verzekering. Je kunt namelijk aansprakelijk gesteld worden voor schades die je aanricht aan anderen. Het kan gaan om claims van honderdduizenden euro’s. Meestal blijft de schade beperkt tot maximaal een paar honderd euro, maar het kan anders lopen. Wat zijn hardnekkige geruchten over de AVP?

Ik ben altijd voorzichtig, dus heb ik de AVP niet nodig

Ook als je altijd voorzichtig bent kun je schade aanrichten aan een ander. Je zit bijvoorbeeld op een terras, en een voorbijganger struikelt over jouw tas die je op de grond hebt gezet. Door de val breekt de voorbijganger een rugwervel en kan hierdoor nooit meer werken. Hier kan een claim van honderdduizenden euro’s uit voortkomen. Zonder een AVP moet je zelf het geld opbrengen. Een onmogelijke opgave.

AVP inschakelen voor schade aan een geleende auto

Schade veroorzaakt met een auto is niet verzekerd op de AVP. Dit soort schades kunnen eventueel geclaimd worden op de autoverzekering zelf. Ook andere motorrijtuigen zijn in de polisvoorwaarden van de AVP uitgesloten.

Hoe zit het met schade aangericht op het werk?

Daar biedt de AVP geen dekking tegen. Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Ook zzp’ers kunnen geen schade claimen aangericht tijdens of door de werkzaamheden als zelfstandige. Zelfstandigen doen er verstandig aan om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Je stoot per ongeluk de tv van de muur. Is dat verzekerd?

Nee, je kunt niet aansprakelijk gesteld worden voor schade aangericht aan jezelf of jouw eigen spullen. Ook als één van de andere gezinsleden het overkomt is er geen dekking. Er zijn tegenwoordig inboedelverzekeringen waarop je dit soort schades kunt meeverzekeren. Dat is de zogenaamde allrisks inboedelverzekering. Als de buurman de tv per ongeluk van de muur stoot, kan hij de schade indienen op z’n eigen AVP.

Opzettelijk veroorzaakte schade is uitgesloten

Dat klopt inderdaad, maar niet voor alle gezinsleden. Door kinderen tot 14 jaar veroorzaakte schade is verzekerd op de AVP, ook als de schade opzettelijk veroorzaakt is. Ook schade door huisdieren is standaard meeverzekerd.

Is een verzekerd bedrag van 1,25 miljoen niet overdreven?

In meer dan 99 procent van de schadegevallen is een verzekerd bedrag van meer dan één miljoen euro veel te hoog. Maar een forse schade is helaas niet uit te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld zwaar letsel veroorzaken aan meerdere personen door een foutje. Als er meerdere mensen arbeidsongeschikt raken, kan de financiële schade hoog oplopen.

Onderschat de noodzaak van deze verzekering niet. Ben je nog niet verzekerd voor aansprakelijkheidsschades? Wacht niet tot het te laat is, en sluit de verzekering alsnog af.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-07-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.